Marek Piotrowski

Marek Piotrowski - legenda polskiego sportu, kick-boxingu, najbardziej utytułowany polski kickbokser w historii, triumfy odnosił w latach 80’ i 90’. Urodzony 14 sierpnia 1964 w Dębem Wielkim. W wieku 24 lat, z 70$ w ręku, zdecydował się na wyjazd do USA, aby rozpocząć karierę zawodową.

W październiku 1988 r. stoczył swoją pierwszą walkę. W Rockford znokautował Boba Handegana w 4. rundzie. 19 sierpnia 1989 r. w swej piątej walce za Oceanem zwyciężył jednogłośnie na punkty dotychczas niepokonanego Ricka „The Jet” Roufusa i zdobył zawodowe mistrzostwo Stanów Zjednoczonych organizacji PKC. Do jego nazwiska przylgnął również ringowy przydomek 'Punisher'. Pokonał Dona „The Dragon” Wilsona i został zawodowym mistrzem świata organizacji ISKA, PKC i FFKA. W lipcu 1992 r. zdobył tytuł mistrza Ameryki Północnej wygrywając z Kanadyjczykiem Conradem Pla.

22 listopada 1992 r. stanął w Paryżu do pojedynku z wielokrotnym mistrzem Holendrem Robem Kamanem w formule low-kick. Przegrał przez TKO w siódmej rundzie po niezwykle dramatycznym boju. Po tej porażce raz jeszcze stanął do walki o utracone tytuły. Przez następne lata szukał szansy na rewanż z Kamanem i Roufusem, ale nigdy jej nie dostał.

Równolegle ze startami w kickboxingu Piotrowski kontynuował karierę zawodowego boksera, staczając od 1992 do 1996 r. w sumie 21 pojedynków w wadze półciężkiej. Wszystkie wygrał!

Ostatnią walkę stoczył 13 grudnia 1996 r. w Hanowerze wygraną walką bokserską. W 1997 r. dostał propozycję walki o zawodowe mistrzostwo świata w boksie organizacji IBF z Reggie Johnsonem, lecz ze względu na kłopoty zdrowotne musiał zrezygnować. Większość oszczędności wydał na leczenie, w efekcie czego, aby związać koniec z końcem jeździł trzy lata taksówką w Detroit. W 2002 r. powrócił do Polski.

W 1991 r. Aleksander Bilik wydał książkę „Kickbokser”, opisującą karierę Marka Piotrowskiego do roku 1990, a w 2007 r. powstał pełnometrażowy film dokumentalny „Wojownik” reżyserowany przez Jacka Bławuta, opisujący jego karierę. W 2009 r. został odznaczony przez Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za swoje osiągnięcia sportowe i pracę społeczną. Później z rąk ministra sportu i turystyki Witolda Bańki również otrzymał Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski przyznany przez prezydenta RP Andrzeja Dudę.

W sumie w swojej karierze Marek Piotrowski stoczył: 13 walk w karate kontaktowym, 44 walki w kickboxingu, z czego zwyciężył w 42! oraz 21 walk w boksie. Jego upór, w dążeniu do celu budzi podziw na całym świecie. W wyniku postępującej choroby, która nie jest do końca zdiagnozowana, nie miał możliwości na kontynuowanie swojej kariery i właśnie dlatego teraz możemy mu pomóc.

Dzisiejsze czasy nowoczesnej, precyzyjnej diagnostyki, naszych interdyscyplinarnych zespołów lekarskich, dają szansę na znalezienie właściwej drogi leczenia niezwykle trudnych przypadków klinicznych.

Opierając się na doświadczeniu, wiedzy oraz stałej współpracy z innymi ośrodkami i Instytutami Medycznymi staramy się pomagać w dojściu do sprawności oddechowej, ruchowej, funkcjonalnej. Jest to najwyższym celem Fundacji Silny Oddech.

Niestety koszty leczenia i rehabilitacji są bardzo duże i znacząco przewyższają możliwości finansowe rodziny, dlatego, aby móc kompleksowo, systematycznie i profesjonalnie pomagać, bardzo potrzebne jest stałe wsparcie.

Pomóż MARKOWI PIOTROWSKIEMU wpłacając środki na Subkonto Marka w Fundacji Silny Oddech:

65 1140 2004 0000 3002 7884 0243

UWAGA! W tytule przelewu prosimy wpisać „POMOC MAREK PIOTROWSKI”

Z serca dziękujemy za każdą wpłaconą kwotę.

Wesprzyj fundację